Het fabriceren van de biljart: de ateliers Toulet

Over ons » Het fabriceren van de biljart: de ateliers Toulet

BILLARD TOULET, DE KEUZE VOOR KWALITEIT!

De knowhow van Toulet

Al sinds de oprichting in 1857 bouwt Toulet expertise en ervaring op in de wereld van de biljarts. De keuze van de beste materialen gebeurt op basis van heel precieze criteria. Zo worden de basiselementen van een kwaliteitsbiljart zoals het gebruikte hout, de leisteen en de rubberen banden rigoureus geselectioneerd en gecontroleerd.
Elke stap van het fabricatieproces van onze biljarts is een eigen proces op zich en wordt nauwlettend in de gaten gehouden door onze biljarttechnici die de perfecte afwerking van uw biljart garanderen.
Het fabriceren van onze biljarts gebeurt volledig artisanaal in onze ateliers in Bondues, in de streek van Rijsel in het noorden van Frankrijk. Onze visie is niets aan het toeval overlaten, de kwaliteit optimaliseren en zowel het maken als het leveren van de biljarts tot in de puntjes te verzorgen. De perfecte levering wordt verzekerd door onze eigen ploegen die alle voor u monteren volgens de regels van de kunst.

Breng een virtueel bezoek aan onze ateliers:

 

Ateliers toulet

 

Het belang van de keuze van het hout

Onze biljarts worden vervaardigd uit 100% massief hout. U heeft de keuze uit kotibé, notelaar, eik, teak of elke andere houtsoort die u wenst. Wij werken met het beste hout om ervoor te zorgen dat uw biljart, eens hij volledig afgewerkt is, niet meer beweegt. Kotibé is een exotische houtsoort van de familie van de acajou. Het is een harde houtsoort die de stevigheid van uw meubel garandeert. Een roodachtige bekleding is mogelijk, geschikt voor kersenkleur of acajou. Wij ontkleuren het hout voor de lichter kleuren. Notelaar en eik hebben dezelfde eigenschappen en hebben een meer uitgesproken nervenstructuur zodat bewerkingen met patina’s en ceruseerpasta’s mogelijk zijn. Wij ontvangen ons hout in grote stapels zodat we de meest kwalitatieve en mooiste stukken hout kunnen selecteren. Wij werken ook met zuiver hout zodat alles afwerkingen mogelijk zijn.

Gepatenteerd metalen chassis

Het chassis is er in twee types: met L-hoeken of met U-ijzers. De structuur van het metaal wordt bestudeerd in functie van de dikte van de leisteen. Het metaal wordt gelast maar de ijzers zijn niet plat maar wij plaatsen een medium van 10 mm. Daarna plaatsen wij alles in een plooibank om de perfecte vlakheid te hebben. De metalen delen zijn 80 tot 120 mm dik, afhankelijk van de dikte van de leisteen. Wij voegen daarna spanners toe om de plaat stevig te houden en te vermijden dat de leisteen gaat bewegen. Het metaal gaat niet bewegen na verloop van tijd, daarom hebben onze biljarts dan ook een levenslange garantie.

Ateliers Toulet
Ateliers Toulet

De kunst van de leisteen

Bij het biljarten zijn spelers op zoek naar inertie. Onze biljarts worden vervaardigd met leisteenplaten (uit één blok 19 mm, drie delen 30 mm, 50 mm of 60 mm volgens de afmetingen). Het is een materiaal met de beste dichtheid: 2.7. Het wordt dikwijls vergeleken met marmer terwijl die laatste wel een lagere dichtheid heeft: 2.2.

Onze leisteen is afkomstig uit Italië of Brazilië. Ze worden afgeslepen op 20 ste van een mm en vastgeschroefd in het metalen chassis. Het afslijpen gebeurt met een diamantslijpschijf (kop van 30 cm diameter) om de leisteen zo recht mogelijk te hebben (oneffenheden te vermijden). Net zoals bij de echte Italiaanse marmerbewerkers wordt de slijpmachine afgekoeld met water om oververhitting te voorkomen. De leisteen wordt vervolgens versneden en klaargemaakt om in uw biljart geplaatst te worden.

Bandes qualité compétition

Her rubber dat gebruikt wordt voor de banden is van het merk Kleber Michelin, het merk dat goedgekeurd is door de Franse biljartfederatie en ook gebruikt wordt in competitie. De vorm van de band en de dichtheid worden bestudeerd volgens het speltype van de biljart. Er zijn 3 vormen voor de banden: band in L-vorm voor biljart 8Pool, de vierhoekige band voor de Franse biljart en de Amerikaanse en de driehoekige band voor de renovatie van antieke biljarts.

Elk band wordt nauwkeurig gecontroleerd voor assemblage: het is de kwaliteit van de band die het terugkaatsen van de bal garandeert en de levensduur van het rubber bepaalt.

Ateliers Toulet
Ateliers toulet

Het precieze van de productie

Een digitale machine garandeert een precieze en kwalitatieve afwerking.

Onder elke poot van uw biljart worden verstelschroeven van 6 cm diameter geplaatst om uw biljart perfect waterpas te plaatsen. Ze worden voorzien van een glijder om de vloer  niet te beschadigen bij het verplaatsen.

Laken geschikt voor competitie

Om de bal zo goed mogelijk te laten rollen werken wij enkel met de beste lakens van competitiekwaliteit: de lakens van Simonis. Op onze Amerikaanse biljarts gebruiken wij Simonis 760, 860 of 920. Op onze Franse biljarts gebruiken wij Simonis 300. Wij gebruiken laken van Strachan en Hainsworth voor onze biljarts 8Pool en enkel en alleen laken van Strachan voor onze snookers.

Ateliers toulet
Ateliers toulet

Kwalitatieve accessoires

Onze biljarts worden geleverd met een pak accessoires: 4 keus, 1 borstel, 1 keuhouder, 1 driehoek, 1 doos krijtjes en een ballenset Aramith (hoge kwaliteit).

Afmetingen op maat

Onze biljarts worden gemaakt in meerdere afmetingen: 190, 210, 220, 240, 260, 280, 310 of 380.

De competitienormen zijn: 210 voor de 8Pool, 280 voor de Amerikaanse biljart (in Frankrijk zijn de afmetingen 220, 240 en 260 ook de norm), 280 voor de Franse biljart demi-match en 310 voor de Franse match, 280 voor de snooker.

Een biljart heeft wel wat plaats nodig … daarom stellen wij biljarts in tussenmaten voor om die geschikt te maken voor elke ruimte.

Ateliers toulet

WERKATELIERS VAN BILLARDS TOULET

Onze fabriek: avenue du Général de Gaulle nr 600, 59910 Bondues (dicht bij Rijsel)

Mechanisch atelier: Kwalitatieve leisteen (afkomstig uit Italië voor een optimale kwaliteit), slijpen van de leisteen, vervaardiging van het gepatenteerde metalen chassis met antiroestbehandeling.

Houtatelier: ruw hout, afzagen, afwerking, afdekplaten …

Atelier onderstel, atelier afwerking: manuele afwerking van de biljarts, plaatsen rubberen banden, lakens, verpakking …

Vernisatelier

Atelier voor controle vóór levering

Bekijk onze productievideo:

De biljarts met metalen chassis worden geleverd en geïnstalleerd door onze ploeg (in Frankrijk en aangrenzende landen): ervaren personeel garandeert u een perfecte installatie van uw biljart en een perfecte vlakheid.

Aarzel niet om ons te contacteren als u vragen heeft. Onze ploeg helpt u graag verder bij de keuze van uw biljart of bij uw biljartproject.

 

Contacteer ons: 03.20.46.25.54  / toulet@billard-toulet.com